Tripartita začala rokovať o konsolidačných opatreniach

25.06.2012 Bratislava

Bratislava 25. júna (TASR) - Sociálni partneri združení v Hospodárskej a sociálnej rade (HSR) SR začali dnes ráno rokovať o vládou navrhovaných konsolidačných opatreniach. Na pravidelnom stretnutí tak diskutujú o zavedení legislatívy na zvýšenie bankovej dane, ustanovenie osobitného odvodu vybraných finančných inštitúcií či na opatrenia v boji proti únikom na dani z pridanej hodnoty.

Zástupcovia zamestnávateľov, pracovníkov, samosprávy a štátu budú okrem návrhov na zvýšenie príjmu do štátnej pokladnice preberať aj správy o sociálnej situácii obyvateľstva či stave rodovej rovnosti. Tieto odhaľujú neustálu diskrimináciu žien, za ktorou stojí podľa rezortu práce okrem niektorých zamestnávateľov, stereotypov aj verejný sektor.

"Práve nízky podiel mužov na domácich prácach a absentujúce verejné aj súkromné služby respektíve ich finančná nedostupnosť mnohým ženám bránia v návrate na trh práce a sú tak konfrontované s dvojitým bremenom," konštatuje v správe o rodovej rovnosti za minulý rok rezort práce. Zároveň upozorňuje, že práve pri posudzovaní tejto témy sú dôležité následky krízy, ktoré posilnili niektoré diskriminačné praktiky firiem, pričom ešte majú tendenciu prehlbovať sa.

Ako TASR informoval tlačový odbor ministerstva práce, zastrešujúceho ministerstva tripartity, po skončení rokovania sa očakáva krátka tlačová konferencia.
 

Vyberte región